Stekende pijn of borstontsteking

Een borstontsteking word meestal veroorzaakt door een verstopping van het melkkanaaltje, waardoor de melk moeizaam doorstroomt. Vaak krijg je op het begin harde en pijnlijke plekken in de borsten, ook zelfs nadat je hebt gevoed. Daarnaast krijg je vaak een grieperig gevoel, met hoofdpijn en spierpijn, vaak ziet de huid rond de borst dan ook rood, meestal loopt de koorts dan ook vlug op. Dit hoeft niet altijd een infectie van buitenaf te zijn. maar kan door melkophoping zijn, waardoor er een bacteriegroei ontstaat, ook kan het komen doordat je je zoogcompressen niet tijdig verwisselt, waardoor er een ontstekingsreactie komt in het omliggende borstweefsel, maar ook tepelkloofjes kan hiervan een oorzaak zijn. Vaak zal dan het toeschietreflex ook veel later op gang komen, waardoor er een verstopping ontstaat.

Daarom is het belangrijk te voorkomen door: om regelmatig en genoeg te voeden, heel zorgvuldig aanleggen, zodat de borst goed leeg gedronken kan worden, maar ook tepelkloven hiermee voorkomen kan worden. Voed regelmatig in wisselende houdingen, zodat alle melkkanaaltjes goed leeg gedronken kunnen worden, tepelhoedjes waar nodig vermijden, en druk de borst tijdens het voeden niet af, door te strakke kleding wat naar boven is geschoven, of de borst in te drukken, want dat verstopt ook de melkkanaaltjes. Was je handen goed voor je aan de borstvoeding begint, en was je borsten eens per dag zonder zeep, vaker is absoluut niet nodig, gebruik geen of zeer weinig crèmes, en vervang je zoogcompressen zeer regelmatig.

Met een borstontsteking voel je jezelf hondsberoerd, voor je kindje kan het gelukkig geen kwaad, die bouwt hiermee weer antistoffen op. Daarom is het dan juist belangrijk om door te gaan, als de koorts na een dag niet afneemt, is het van belang even langs de huisarts te gaan, en vragen naar een antibiotica, maar je kunt dan ook al starten met paracetamol.

Soms kan er vlakbij de tepelhof ook een pijnlijke plek zitten omdat de melkuitgang verstopt is geraakt. Daarbij ontstaat er een heel klein melkblaartje op de melkuitgang, deze kan zonder pijn worden doorgeprikt of door het wrijven van een handdoek worden verwijderd. Daarmee kan net voor het voeden wat extra warmte toepassen al enorm helpen, tijdens het voeden zal de blaar dan kapot springen door het toeschietreflex. Doorvoeden met een blaar is wel heel pijnlijk.

Wat belangrijk is, om dan vaker te voeden, en beginnen met de pijnlijke kant, want die borst moet als eerste goed leeg gedronken worden, let er dan op in je voedingshouding, dat het kinnetje bij de pijnlijke plek ligt, dan kan de onderkaak de pijnlijke plek er uit masseren, er wel op letten dat ze de mond goed wijd open hebben aan de borst. Maak je borsten vlak voor het voeden warm, zodat de melk kanaaltjes open staan, en zorgt daarmee voor een betere doorstroming. Tijdens de voeding en er net voor is het ook belangrijk om met je vlakke hand, de harde plekken naar de tepel toe te masseren. Na de voeding kan het fijn zijn om een koudcompres nog even in een handdoek erop te leggen. Pas geen druk toe tijdens het voeden, door knellende kleding of op je borsten drukken, dat is ook niet nodig want het neusje blijft prima vrij liggen!!  Neem goed je rust, kruip je bed in, het is wel van belang dat je zelf uitrust en uitziekt, niet je borst, dat moet door blijven gaan, en zeker bij een borstontsteking, anders word het probleem alleen maar groter. Heb je te veel melkproductie, dan kan het van belang zijn, om na de voeding de borst nog eens helemaal leeg te kolven.

Soms kan een stekende pijn in de borst ook een andere oorzaak hebben dan een borstontsteking of pijnlijke tepels. Deze pijn komt op tijdens de voeding, dan is er vaak sprake van een vertraagd toeschietreflex door stress, pijn of te veel cafeïne of roken. Er ontstaat dan een vlammende pijn, die door de gehele borst trekt en juist na de voeding. Dat betekent dat er een soort kramp in de melkkanaaltjes optreed, zorg dan voor warme compressen en wisselbaden, na een aantal weken zullen de klachten dan weer afnemen. Maar ook een schimmelinfectie kan een oorzaak zijn, dan is een schimmelbestrijdend middel van belang.

Ik hoop dat dit niet aan de orde mag zijn, is het wel zo, hoop ik dat je aan al deze tips iets hebt, om je weer op weg te helpen, naar het pijnloos voeden. Heel veel succes.

Liefs, Angeline