Borstvoeding

Borstvoeding geven is heel gewoon en natuurlijk. Maar borstvoeding geven is ook iets wat je moet leren: een kunst die je afkijkt bij andere voedende moeders. Veel vrouwen gaan in hun zwangerschap pas voor het eerst nadenken over borstvoeding. Voor die tijd hebben de meesten nog nooit in het echt een baby aan de borst gezien. Dat maakt borstvoeding geven niet altijd zo vanzelfsprekend. Je kunt heel veel over borstvoeding lezen op internet. En je kunt voorlichtingsbijeenkomsten bezoeken in ziekenhuizen of bij kraamzorgorganisaties. Maar net zoals je niet kunt leren fietsen uit een boekje, is borstvoeding geven iets wat je vooral leert door het te doen.

Veilig en geborgen

Als de navelstreng wordt doorgeknipt is de eerste scheiding tussen jou en je baby een feit. Wie kan de baby helpen de overgang naar een andere wereld te overbruggen en hem te laten weten dat hij veilig is? Jouw lichaam is de plek waar je baby zich geborgen voelt. Je raakt hem aan, kust hem, aait hem over zijn natte bolletje. Zal hij willen drinken? Misschien. Je houdt je kindje dicht tegen je borst, zijn wangetje raakt de tepel. Met zijn kleine mondje hapt hij toe en begint te zuigen, alsof hij nooit anders heeft gedaan. Samen vlechten jullie een nieuwe band die de plaats van de navelstreng zal innemen. Een band die steeds sterker wordt naarmate jullie meer tijd met elkaar doorbrengen.

Goed voor je baby; goed voor jou

Jouw melk is de beste voeding voor je baby. Het bevat alle voedingsstoffen die je baby nodig heeft en wordt beter verteerd en opgenomen dan welke andere babyvoeding ook. Maar er is meer. Je baby zo snel mogelijk na de geboorte aan de borst laten drinken zorgt ervoor dat je baarmoeder samentrekt, waardoor nabloedingen beperkt blijven.

Bescherming op lange termijn

Borstvoeding geven bevordert een gewichtstoename die past bij je kind, zodat de kans op overgewicht later kleiner is. Het beschermt je baby tegen allergieën. Zes maanden volledig borstvoeding geeft het maagdarmkanaal van je baby de tijd zover te rijpen dat het ander voedsel kan verteren. Moedermelk beschermt je baby tegen infecties. Dat is belangrijk, omdat zijn afweersysteem nog niet volgroeid is.

Gemakkelijk en flexibel

Borstvoeding geven bespaart tijd, moeite en geld. Je baby kan direct gevoed worden als hij honger heeft. Dag en nacht wordt melk gemaakt en opgeslagen in je borsten. De temperatuur is altijd goed en de voorraad vrijwel onbeperkt.

Waardevol

Je kindje heeft baat bij je melk zolang je borstvoeding geeft. De samenstelling van je melk past zich steeds aan de leeftijd van je baby aan. Samen bouwen jullie aan een relatie de steeds verandert als je kindje groter wordt. Borstvoeding geven is en blijft waardevol, zolang jij en je baby er plezier in hebben.

Belang van borstvoeding

Borstvoeding levert een belangrijke bijdrage aan het welzijn van moeder en kind. Borstvoeding zorgt voor een optimale lichamelijke conditie bij de baby, het is gezond voor de moeder en altijd vers, gratis en gemakkelijk. Ook de gezondheidszorg is gebaat bij een succesvolle borstvoedingsperiode: Borstgevoede baby’s zijn over het algemeen minder vaak en minder ernstig ziek, ook op latere leeftijd.

Borstvoeding geven

Borstvoeding is de natuurlijke bron van voeding en geborgenheid voor je baby. Jouw lichaam en dat van je kind zijn gemaakt op het maken, geven en krijgen van moedermelk. Het klinkt eenvoudig en dat ís het ook – als je weet hoe het werkt en wat je te wachten staat. Daar kun je wel wat informatie en aanmoediging bij gebruiken.

Goede begeleiding bij borstvoeding begint al voor de geboorte van een baby en duurt tot de baby zich gespeend heeft. Je hebt theoretische basiskennis én praktische ervaring nodig om ouders goed te kunnen begeleiden.  Deze informatie willen wij u graag geven! Ook kunnen wij u verder helpen met de begeleiding van de borstvoeding of als u problemen heeft! Dit kan telefonisch zijn, maar wij kunnen ook langskomen, om u op weg te helpen en mee te kijken met de borstvoeding!

Kom naar onze winkel! Hier vind je alles voor jouw kids.