Pijnlijke of vlakke tepels bij borstvoeding

Borstvoeding is in principe fijne, bevredigende gewaarwording, de eerste week is het nog even wennen en je weg er in zien te vinden. Het aanzuigen van de tepel kan een licht stekende pijn geven, maar als je baby de tepel en tepelhof ( onderliggend borstweefsel) als een speen heeft gevormd, is de pijn over, dit is meestal na een paar seconden al. Na ongeveer een week heb je hiervan geen last meer.

Zoals sommigen dat ze leuk kunnen zeggen, “Oh je tepels moeten nog gehard worden, doe maar oefeningen, of met crèmes en lotions”, maar dat maakt je huid alleen maar dunner en kwetsbaarder. Het beste is nog altijd goede begeleiding bij het aanleggen tijdens de eerste dagen, en daar gaat het vaak nog al eens mis is mijn ervaring!

De problemen zijn vaak dat je kindje de borst verkeerd of niet in de mond neemt, of je neemt als moeder de verkeerde houding aan, ook je kindje kan verkeerd liggen, (als het hoofdje niet in een rechte lijn met de rest van het lijfje ligt. Als je pijn ervaart, moet je loshalen en opnieuw rustig aanleggen. Want borstvoeding mag nooit en te nimmer pijn doen!!!!!  Als je kindje goed drinkt, zullen de klachten snel verdwijnen. Wat ook een grote verstoring kan geven is een slechte zuigtechniek, dit word veroorzaakt door een (fop)speen, alvorens hij goed gewend is aan de borst.

Als er een wondje op de top van je tepel ontstaat, komt dit veelal door wrijving tegen het harde gehemelte bij je kindje, dan komt de tepel niet ver genoeg in de mond en is daardoor naar boven gericht, dit kan komen doordat je zelf onderuit gezakt zit om borstvoeding te geven, of omdat je je borst aan de bovenkant indrukt, waardoor de tepel naar boven gaat.

Heb je een pijnlijke plek op de overgang van de tepel naar de tepelhof, dan komt dat vaak doordat je baby met een tuitmondje zuigt, waardoor ze geen houvast hebben, dat kan ook veroorzaakt worden door stuwing https://lapiccolaperla.nl/wat-is-stuwing-en-hoe-vaak-moet-ik-voeden/ .

Is alleen de onderkant van je tepel beschadigd, kan dat komen doordat je kindje zijn tongetje niet goed gebruikt en zijn onderlipje naar binnen zuigt, dat geeft extra wrijving en pijn, dit kan komen door een te kort tongriempje (dit kan bij de huisarts beetje worden ingeknipt) of omdat je kindje te hoog aanlegt.

Wat bij dit alles kan helpen is: dat je je kindje eerst aan de minst gevoelige borst laat drinken, je borsten voor de voeding warm maken en met de hand wat masseren of kolven, zodat je kindje de borst gemakkelijk kan pakken. Neem regelmatig een andere voedingshouding aan https://lapiccolaperla.nl/verschillende-houdingen-bij-borstvoeding/. Gebruik regelmatig schone zoogcompressen, zodat je tepels niet week worden, en laat je borst eerst drogen na de voeding, zodat ze niet in je zoogcompressen blijven plakken. Gebruik alleen met een hele droge huid een klein beetje vette tepelcreme Lanoline van Medela, wat geen kwaad kan voor je baby. Geen Vitamine AD of uierzalf gebruiken!! Niet steeds je borsten schoonmaken, maar na de voeding een druppeltje moedermelk op je tepel laten opdrogen is beter (alleen niet toepassen als je een candida- infectie hebt). Eventuele wondjes en korstjes met rust laten, want het kan geen kwaad als ze wat bloed of wondvocht binnen krijgen.

Soms kan de pijn na de voeding aan houden, dat kan er op wijzen dat een overgevoeligheidsreactie zijn op bepaalde zalf, wasmiddel of zoogcompressen, dan is het stapje bij beetje uitproberen waar het aan ligt.

Maar vele klachten komen vaker voort uit een schimmelinfectie, dan bied zorgvuldig aanleggen geen verlichting, dit mag je zeker niet over het hoofd zien, als je langdurig pijnlijke tepels hebt, terwijl je al een hele periode probleemloos hebt gevoed. Vaak zal de huid van de tepels jeuken en ziet dan vuurrood, soms met witte puntjes of schilfertjes. Ook vaginale infectie of stekende pijn door de hele borst, ook na het voeden kan een deel van het probleem zijn, evenals herhalende borstontstekingen. Ook kan je baby spruw in het mondje hebben of een branderige vlekkerige luieruitslag, dan kunnen ze slecht drinken, omdat drinken dan pijn doet. Soms hebben ze deze verschijnselen niet, maar moeten jullie toch allebei behandeld worden met crème en gel, maar gebruik nooit en te nimmer antibiotica tegen schimmelinfecties want dat heeft een averechts effect. Hierbij is ook goede hygiëne van groot belang: handen wassen, zoogcompressen vaker verschonen, (fop)spenen dagelijks uitkoken en na een week vervangen, ook speelgoed wat ze in hun mondje steken dagelijks goed heet schoonmaken. Je kolf ook elke dag uitkoken, en je afgekolfde melk bij voorkeur niet invriezen, want dan kunnen de problemen later weer opnieuw beginnen als je deze melk dan weer gebruikt.

Wat ook pijnlijke tepels kan veroorzaken is, het verkeerd gebruiken van je borstkolf ( gebruik van de verkeerde maat borstschild), of de borstvoeding beëindigen zonder dat je de vacuüm verbreekt, of omdat je baby last krijgt van doorkomende tandjes waardoor ze gaan kauwen ipv zuigen, maar ook je hormonen bij een evt volgende zwangerschap kan hier invloed op hebben.

Bij vlakke of ingetrokken tepels zoals het plaatje hierboven kun je ook problemen ervaren, omdat je baby moeite heeft om houvast te vinden. Zorg hiervoor zeker de eerste dagen veel voor huid op huid contact en laat je baby zelf zoeken, hierbij kun je de eerste dagen ook nadat je geprobeerd hebt aan de borst, daarna nog even te kolven en het colostrum de vette melk te geven, maar niet met de fles of speen!!

Vlak voor het voeden kun je je tepels voorzichtig even masseren of kolven, zodat je tepels wat meer naar buiten komen en je baby gelijk al wat melk proeft. Als je dan tijdens het voeden je hand onder de borst tegen je ribbenkast aan houd en daarmee je borst ondersteunt, dan komt daarmee je tepel ook wat meer naar voren, als je dan je duim en wijsvinger even iets meer naar elkaar drukt, krijgt je tepel meer een ovaal vorm, waardoor je baby iets gemakkelijker kan toehappen, maar als ze dan goed aanliggen moet je borst niet ingedrukt blijven houden. Bij vlakke en ingetrokken tepels is het wel van zeer groot belang om stuwing te voorkomen, want dat maakt het de situatie alleen maar moeilijker.

Probeer zoveel mogelijk in deze situatie een tepelhoedje te voorkomen bij pijnlijke tepels, want hierdoor worden de klachten niet mee verholpen, maar maakt de problemen vaak alleen maar groter, omdat er dan veel minder melk word afgenomen, dit komt door je hormonen, je baby moet op een andere manier happen/ drinken/ zuigen, wat tot gevolg heeft dat ze dan weer moeilijk terug zonder tepelhoedje gaan drinken, maar ook komt de tepel niet ver genoeg in het mondje tot in het zachte gedeelte, waardoor er opnieuw wrijving en pijn kan ontstaan. Mocht je al deze overwegingen toch overboord slaan, en toch voor een tepelhoedje gaan, zorg dan voor de juist maat, maar bij voorkeur maat L, zodat ze in elk geval al groots leren aanhappen, en er iets meer ruimte is om de tepel verder in de mond te krijgen. En ook hierbij geld; let op zeer goede hygiëne, dus elke dag steriliseren en na een week weggooien als je een infectie of wondjes hebt.

 

Weer vele info, waar sommigen zich in herkennen, maar waar je nu vast een stukje verder mee komt om je probleem hierbij te verhelpen. Volgende keer ga ik weer andere problematiek verder uitlichten. Heel veel succes met je borstvoeding!

Lieve groet, Angeline