Aanlegproblemen bij borstvoeding

Problemen met aanleggen kunnen heel wat gevolgen hebben, als: pijnlijke tepels, zwakke toeschietreflex, beperkte melkproductie, te weinig groeien, ontevreden baby, ernstige stuwing, borstontsteking en ga zo maar door!

Als een baby slaperig is en toont de eerste dag weinig belang in de borstvoeding dat kan en is ook heel gewoon. Daarom is voeden op verzoek ook beter, want als een baby moet wachten tot het zijn tijd is om te eten, dan zijn ze al compleet overstuur gehuild, en zijn vervolgens dan te moe van huilen en vallen dan in slaap, daarmee kun je er op letten zodra je kindje wakker word en zijn knuistjes gaat zoeken of smak geluidjes maken, dat is al een teken om aan te leggen, en wacht niet tot ze huilen, want dan ben je al te laat, en word het moeilijk om aan te leggen. Maar houd hierbij wel de minimale voedingen per dag in de gaten, dat je hieraan wel komt. Hebben ze moeite met wakker worden, kan het helpen ze te verschonen en evt. wat kleertjes uit te trekken. Je kunt ze ook stimuleren door over de wangetjes te kietelen of rond het mondje, voetjes masseren wil ook el eens helpen. Of met je vingers van onder naar boven aan weerszijden van de wervelkolom. Wat ook nog wel eens wil helpen is door het evenwicht te verstoren: leg de baby op zijn rug op schoot en dan voorzichtig in zithouding brengen, en dit dan net zo lang herhalen tot de oogjes goed open blijven.

Wat soms ook werkt is dat je voor de voeding je borsten en tepels al masseert zodat je kindje de melk al direct proeft bij aan te leggen, zorg dan ook dat je borsten warm blijven, want dat bevorderd het toeschietreflex, zo kun je tijdens de voeding voorzichtig helpen mee te masseren, dit is tevens ook weer een hulpmiddel om je baby geïnteresseerd te houden. Het zuigreflex word geprikkeld als de baby de tepel tegen het zachte gehemelte voelt, als je je hand onder de borst houd en deze een beetje opduwt, kan je kindje gemakkelijker de borst pakken.

Wat ook een probleem kan zijn, is als het al moeilijk is om aan te leggen, dan is een flesje kunstvoeding gauw gepakt, doe dat niet, want zo word het aanleggen alleen maar moeilijker gemaakt, dan willen ze bijna helemaal niet meer aan de borst, en loopt je borstvoeding vlugger terug, toch zeker als je daarbij daarna niet afkolft. Soms kan slaperigheid aan de borst ook komen doordat ze te kort aan de borst hebben gedronken en te weinig binnen hebben gekregen, dan is het heel erg van belang om vaak aan te leggen en goed de borst leeg te kolven nadien, om deze afgekolfde melk te geven door middel van een spuitje en een vinger of een cupje, (we noemen dit ook wel de stille ondervoeding).

Een baby dat zich overstrekt en compleet over zijn toeren is, zal je onmogelijk kunnen aanleggen, het is dan heel belangrijk om ze goed te kalmeren, dit kan zijn doordat ze erg overprikkeld zijn door alle indrukken rondom zich, zorg dan voor uiterste rust. Praten en zingen op zachte toon kan ook zeer effectief zijn, maar wat ook erg belangrijk is, is om de rondzwaaiende armpjes vast te bakeren, omdat dit dan ook veel meer rust bied, omdat ze te onrustig zijn van hun eigen bewegingen, en ze dan in een ronde houding te leggen, door het bekken te kantelen en met opgetrokken knietjes. Wat ook goed helpt is een soort hangmatje creëren en ze daarin wiegen, dit geeft ze gevoel van evenwicht en maakt ze rustiger.

Als ze dan rustiger zijn geworden, dan kun je weer proberen aanleggen, zorg voor een rustige omgeving en een beetje melk op de borst dat ze al wat proeven, zorg dat je je kindje in een ronde houding legt, met de beentjes helemaal tegen je aan, let er wel op dat ze zich niet afzetten, want dat kan weer leiden tot overstrekking. Let er ook op dat als je ze aanlegt nooit bij het hoofdje of nekje pakt, want dat geeft tegenreactie, net als dat jezelf plots langs achter op je hoofd gepakt wordt dan geef je ook een tegenreactie terug. Als ze protesteren, doe dit niet langer dan een paar minuten en stop er dan even mee, dan kun je beter een 15 minuten later nog eens proberen.

Maar wat soms ook een oorzaak kan zijn van het overstrekken en borst weigeren is dat ze een bepaalde voedingshouding associëren met pijn, dan is een medische behandeling of osteopathie http://www.osteopathievantwesteinde.nl/babys van groot belang. Het probleem kan ook zijn door het gebruik van speen of fopspeen, wat zuigverwarring geeft om dat dit een hele andere manier van zuigen is.

Steeds loslaten aan de borst is ook een veel voorkomend probleem, dit kan verschillende oorzaken hebben: Doordat ze het tongetje verkeerd gebruiken, dat kan zijn door het gebruik van bijvoeden door fles, of gebruik van speen of tepelhoedje. Het kan ook een allergische aanleg zijn, waardoor je kindje al voor de geboorte zich heeft aangewend met het tongetje tegen het gehemelte aan te wrijven door de jeuk. Bij al deze problemen gaat het tongetje naar boven en drukt hij de borst naar buiten, waardoor je tepel in de verdrukking komt en zeer pijnlijk word, dit is dan geen feestje! Hierbij moeten ze leren om weer opnieuw aan te happen en zorgen dat ze hun tongetje onder de tepelhof houden. Zorg ervoor dat ze bij het aanhappen het mondje goed opendoen. Soms kan hierbij een rechtop zittende houding van je kindje hierbij ook erg effectief zijn en hierbij is ook een niet gespannen borst belangrijk, kolf eerst een beetje af zodat ze goed kunnen aan leren happen. Een te strak tongriempje kan ook wel eens een oorzaak zijn, waardoor ze de tong niet goed rondom de borst kunnen krullen, dit kan verholpen worden door het tongriempje wat te laten inknippen.

Spruw kan ook tot de oorzaken behoren, hierover wil ik in een van de volgende blogs dieper op ingaan. Een te heftig toeschietreflex kan ook tot de oorzaken horen, waardoor je kindje schrikt als ze drinken, dat de melk met volle kracht in de mond word gespoten, hierbij kan het helpen door even te kolven, waardoor de kracht iets afneemt, of deze houding (zie hieronder) kan goed zijn, daarmee neemt de kracht wat af.

Maar het kan juist ook weer andersom zijn, dat het te lang duurt voor het toeschiet, zorg dan voor voldoende warmte en zorg dat je goed ontspannen zit. Een vlakke tepel door stuwing kan ook een probleem zijn, omdat ze dan geen houvast meer hebben aan de borst, masseer dan de tepelhof wat leeg, zodat ze deze makkelijker kunnen pakken. Ook vlakke of ingetrokken tepels kan er toe leiden dat ze de borst moeilijk kunnen pakken, dit probleem is wel op te lossen, door eerst wat te kolven, zodat je tepel naar buiten komt. Maar probeer zo min mogelijk hierbij een tepelhoedje te gebruiken, want je baby krijgt hierdoor toch minder voeding naar binnen en zo word de tepel nog niet voldoende geprikkeld. En het is moeilijker ze van het tepelhoedje af te krijgen, dan even te investeren in de juiste weg hierin te vinden. Het kan ook zijn dat ze regelmatig de borst loslaten om een boertje te laten. Ook kan het zuigen tot darmactiviteit leiden, waarbij ze krampjes krijgen en gaan huilen, hierbij een tip: Houd ze met het ruggetje tegen je aan vast en breng de beentjes rustig omhoog, hierbij ontspant de anusspier. Een verstopte neus kan ook een van de oorzaken zijn, met een beetje zoutoplossing in de neus te druppelen kan dit worden verholpen, of keel of oorpijn, een gebroken sleutelbeentje kort na de geboorte, of een pijnlijk beentje na de vaccinatie, hierbij kan een andere voedingshouding van groot belang zijn!

Kindjes kunnen ook heel kieskeurig zijn, doordat jij bijvoorbeeld een zalf of spray op je tepels smeert, kunnen ze de borst weigeren. Ook vlak voor of tijdens je menstruatie verandert soms je lichaamsgeur en/ of  de smaak van de borstvoeding, niet elk kindje trekt zich hier wat van aan, maar kan wel een oorzaak zijn. Tijdens je menstruatie periode zal je ook zien, dat je vaak minder kan afkolven, na een paar dagen gaat dat weer beter. Hierbij kun je betreft zalf of creme dit voor de voeding verwijderen.

Na maanden borstvoeding te hebben gegeven, kunnen ze ook ineens de borst weigeren, en willen ze totaal niet meer drinken, terwijl ze huilen van de honger, dit kan soms een paar tot een paar dagen duren. Ook dit kan veroorzaakt worden door een verstopte neus, traag toeschietreflex, of door je menstruatie, maar kan ook zijn doordat ze zijn geschrokken van je waarschuwende harde stem naar evt. andere kinderen of heftige reactie als ze je hebben gebeten aan de borst, kom dan in alle rust weer tot elkaar en laat wat melk op de borst druppelen, waardoor ze weer vlugger aanhappen, of vlak voor ze waarschijnlijk wakker worden, in alle slaperigheid dan aan te leggen, want dan zijn ze nog te suffig om te beseffen waarom ze eigenlijk niet aan de borst wilden, of afleiden tijdens het voeden, door bijvoorbeeld een borstvoedingsketting, of te lopen of te zingen, of huid op huid contact door samen bijvoorbeeld onder de douche te gaan of in bad. Als het te lang duurt voor ze de borst weer willen, is het wel van groot belang om tussendoor te kolven, anders loopt de productie van je borstvoeding terug.

En het laatste wat ook wel eens voorkomt, is dat je kindje 1 borst weigert, dit kan komen doordat de ene borst vlugger toeschiet, of een andere vorm van de tepel, Daarbij kun je bovenstaande tips uitproberen, en sommige mama’s gaan over op borstvoeding te geven aan 1 kant, op zich kan dat ook, wat er word afgenomen, zal er ook worden aangemaakt.

Volgende keer hoop ik jullie nog meer te vertellen over andere problemen bij de borstvoeding, ik hoop dat ik jullie tips heb kunnen geven, en dat het nuttige info is om hiermee weer verder aan de slag te kunnen. Tot onze volgende blog!

Lieve groet,

Angeline