Wat is stuwing en hoe vaak moet ik voeden?

Borstvoeding geven is een vraag en aanbod principe, word er vaker gedronken, zal de productie hoger zijn, is er hoge spanning in het melkklierweefsel door bijvoorbeeld dat je de voeding uitstelt, zal dit leiden tot matige productie.

Daarom is het van groot belang om vanaf het begin heel vaak aan te leggen, daarvoor is de kraamtijd ook bedoeld om in je bed te liggen en te rusten en helemaal niks te doen, alleen zorgen voor je kleine spruit. Ik zag in mijn werk regelmatig dames, die zodra ze bevallen waren weer al van alles ging doen in huis of zelfs ramen zemen! Als je een goede kraamverzorgster hebt, kun je in alle vertrouwen je huishouding aan haar over laten (anders moet je een andere kraamverzorgster aanvragen), zodat je zelf aan je herstel en borstvoeding kan werken, want als je al zo vlug op de been bent, word je vroeg of laat echt terug gepakt!!!

Het eerste uur na de bevalling zijn de meeste baby’s heel rustig en alert, dit is heel belangrijk voor de kennismaking met je kindje, druk de zorg hierop het hart dat je ze bloot op huid wilt voelen, zorg verder voor rust en warmte door een extra deken, gebruik deze tijd goed! Je kindje zal luisteren naar je stem en naar je kijken en ruikt je, dat zorgt voor vertrouwen en rust, daardoor gaan ze in dit uur zelf op zoek naar de borst en de ene zal proberen happen, en de ander alleen zoeken en likken ( dat geeft niet), maar overhaast dit absoluut niet!

Druk ze in het ziekenhuis ook op het hart dat je je kindje bij je wilt houden op de slaapkamer, ook ’s nachts! Want weet uit ervaring, dat ze in sommige ziekenhuizen mee worden genomen naar de babykamer. Want het is heel belangrijk, om je kindje te leren kennen, door de lichaamshouding en geluiden te leren kennen. Als ze wakker worden en ze beginnen wat smak geluidjes te maken of gaan hun knuistjes zoeken, wacht dan niet tot ze huilen, want een huilende baby is lastiger om aan te leggen. Als je op deze signalen let, alvorens ze gaan huilen, kun je ze al in alle rust aanleggen. Een baby heeft minimaal 7 á 8 voedingen per dag nodig, en tijdens de kraamtijd zelfs 8 á 12 keer, er zit geen tijdsduur aan vast. Ook niet zoals vroeger werd gedaan 20 min. aan de ene kant en 10 min. aan de andere kant, want het ene kindje drinkt vlugger dan het andere en de een heeft meer productie dan de andere, waardoor je kindje anders minder achtermelk binnen krijgt. Laat ze aan de borst drinken tot ze zelf los laten, en bied dan de andere kant aan. Als ze tevreden zijn laten ze vanzelf los. Ook belangrijk om te weten is, dat een kindje ’s morgens en begin de middag er vaak langer tussen de voedingen zal laten zitten dan eind de middag en ’s avonds, omdat dan je productie hoger is! In de loop van de dag word je zelf moe, en zal de productie ook minder zijn, daarom zal je kindje dan sneller achter meer melk vragen, en dat geeft ook weer een mooi teken van je lichaam, dat je er naar moet luisteren en gaan zitten of liggen, om zo rustig te kunnen voeden, in die tussentijd kom je zelf ook aan je rust zo.

De eerste 3-4 dagen na geboorte is het heel normaal dat een kindje afvalt tot 7 á 10 % van hun geboorte gewicht, dat is dan ook niet verontrustend, je baby heeft hiervoor reserves genoeg om dit op te vangen, en de colostrum de eerste melk die je kindje binnen krijgt is heel vettig en gelig, waar ontzettend veel bouwstoffen in zitten om dit te overbruggen. (Stel dat je kolft de eerste dagen, is het dan ook heel normaal dat je soms maar een druppel of een paar druppels er uit krijgt.) Daarom is het de eerste dagen ook niet nodig om extra bij te voeden, je kunt dan beter een keer extra aanleggen, als ze wakker zijn, dit bevorderd alleen maar meer de productie, en heeft ook nog een ander bijkomend voordeel, dat je zo minder last van je stuwing krijgt rond de 3e/ 4e dag.

Zodra de placenta is geboren, geeft je hormoon oestrogeen en progesteron direct een seintje om er voor te zorgen dat de bloedvoorziening en lymfevocht naar de borst word gestuurd, dit zorgt de eerste dagen voor bloedstuwing, wat daarna overgaat in melkstuwing. Sommigen hebben veel last van de stuwing, maar dit kan grotendeels voorkomen worden, door vaak en lang genoeg op de juiste manier aan te leggen, zie https://lapiccolaperla.nl/verschillende-houdingen-bij-borstvoeding/. Dan ga je van weinig voeding op een soepel manier over naar volop melkproductie. Het extra vocht en bloed circuleert dan beter en veroorzaakt minder klachten, omdat het klierweefsel regelmatig wordt geleegd. Als de borstvoeding rond de 3-4 dag en soms nog wat later op gang komt, vullen de borsten zich met melk, dit kan zelfs leiden tot een cupmaat groter. Het is wel van groot belang dat de melk die dan geproduceerd word, ook word afgenomen, anders word het weefsel overbelast, en zal de geproduceerde voeding niet goed naar de tepeluitgangen doorstromen. Dit geeft grote druk en lekkage, wat ook gevolgen kan hebben als verhoging of koorts. Daarom is het deze dagen extra van belang om nog vaker aan te leggen of de borsten eens helemaal goed leeg te kolven na de voeding met een elektrische kolf, en bij voorkeur een kolf die de borstvoeding zoveel mogelijk nabootst. Daarom werken ze in het ziekenhuis ook alleen maar met Medela en hebben wij deze ook in ons assortiment, ook door de ervaringen die ik er mee heb opgebouwd toen ik zelf borstvoeding gaf en in de kraamgezinnen.

Voor een baby is een gespannen borst ook heel lastig aan te happen, ze hebben dan geen houvast, dit kan leiden tot tepelkloven of een gefrustreerd huilend kindje. Er word dan soms overgegaan als kunst bijvoeding, om uit angst voor de pijn de voeding uit te stellen, doe dit nooit, want de gevolgen worden alleen maar groter, waardoor de borstvoeding een grote kans heeft op mislukken, tepel-speen verwarring of een borstontsteking. Wil je deze frustraties voorkomen, is het beter om voor dat je de voeding geeft, als ze net wakker worden al te beginnen met even te kolven, dit kan elektrisch zijn of met je handen (geen handkolf) zo haal je de eerste spanning er af en word de tepelhof/ borstweefsel wat soepel, waardoor ze makkelijker kunnen aan happen. Wat ook fijn is, is om voor de voeding de borst te masseren en warmte te bieden, dit zorgt er voor dat de melkkanaaltjes goed open gaan staan zodat de voeding makkelijker op gang komt. Draag deze periode een goede stevige voedingsbh, waardoor je optimale steun in krijgt zie https://lapiccolaperla.nl/de-juiste-voedingsbh/ . Na de voeding kan het fijn zijn en verlichting geven door een koud kompres te maken, door bijvoorbeeld een coldpack of van een kraamverband deze nat te maken en in te vriezen, deze kun je dan in een washandje doen en op de borst leggen. Na de stuwingsperiode neemt de zwaartekracht weer af van de borsten en zullen ze ook niet meer zo gespannen zijn.

Met deze tips tijdens de kraamweek en stuwing, hoop ik jullie goed op weg te helpen, zodat je zo min mogelijk problemen ervaart, en een fijne kraamtijd tegemoet gaat!

Tot ons volgende blog!

Lieve groet, Angeline