Verschillende houdingen bij borstvoeding

Zodra je bevallen bent is het belangrijk, zodra het toelaat zo vlug mogelijk huid op huid op de buik te leggen, en dat ze zelf gaan zoeken, want baby’s hebben aangeboren reflexen als zoeken, happen en zuigen. Als je ze wat ondersteunt door de handen onder hun voetzooltje te plaatsen, kruipen ze zo steeds verder naar boven, meestal duurt dit zo’n 20-30 minuten voor ze de borst hebben gevonden. Zodra ze met een wangetje langs de tepel gaan, zullen ze automatisch hun mondje/ hoofdje die kant uitdraaien, en als ze dan met hun mondje de tepel hebben gevonden, dan zullen ze vaak het mondje wijd mogelijk proberen open te doen om te happen. Als ze dan de tepel tegen het gehemelte aanvoelen, zullen ze de borst vacuüm zuigen, waardoor de melk gaat toestromen. Vaak als je een bevalling hebt zonder verdere complicaties zal de borstvoeding vaak ook vlugger gaan, treden er complicaties op tijdens de bevalling, kan het wat moeizamer verlopen, en is het belangrijk om er in alle rust veel en goed aandacht aan te besteden, vaak duurt het ook iets langer eer de borstvoeding op gang komt.

Zorg er zelf voor dat je goed zit of ligt, en dat deze positie ook lang vol te houden is, toch zeker een half uur, dus goed gesteund door bijvoorbeeld een voedingskussen, het is van groot belang dat je kindje naar jou borst komt, en niet je borst naar je kindje, want dat hou je niet vol, met alle gevolgen, als pijnlijke tepels en andere borstvoedingsproblemen. Je baby moet ook goede steun hebben, maar zorg ervoor dat zijn hoofdje vrij kan bewegen, want als jij langs achter op je hoofd een hand krijgt die je naar voren duwt, ga je ook tegengas geven. Ze liggen met hoofd en lichaam in 1 rechte lijn. Ik gaf altijd mee aan de kraamvrouwen, pak zelf eens een beker drinken en houd je hoofd opzij en probeer dan eens te slikken, dat gaat heel lastig, dus ook voor een baby Zorg ook vooral de eerste dagen, dat je in alle rust kan (leren) voeden, en vaak aanleggen om zo vlugger de productie op gang te brengen en minder last van stuwing te krijgen. Het hoofdje ligt voor de borst, met de neus bij de tepel, waardoor ze niet in elkaar gedoken liggen, en naar boven happen (lijkt op geeuwen), zodat de neus ook vrij ligt om te ademen, maar ook dat de tong goed onder de tepelhof kan komen om de melk uit de borst te masseren, en komt de tepel ver genoeg in de mond, het mond dan uit tussen de tong en het zachte gedeelte van het gehemelte, is dat niet zo, ligt het tussen de tong en het harde gedeelte, en gaat de voeding pijn doen, omdat de tepel kapot schuurt tegen het harde gedeelte met alle gevolgen van dien, ook moeten de lipjes naar buiten zijn gekruld. Maar ook is deze houding van belang, dat ze makkelijker kunnen slikken, want als je je kin op de borst houd, kun je ook minder makkelijk slikken dan dat je je hoofd meer naar boven houd. Probeer zelf deze dingen maar eens uit met een glas drinken, zo ervaar je zelf wat een fijne houding is voor je zelf, dan geld dit ook zeker voor je kind!!!

Als de tepel en tepelhof goed in de mond ligt, zullen ze hun wangetjes niet naar binnen zuigen, ze maken dan met hun tong ritmische golvende bewegingen onder te tepel en tepelhof, waardoor ze de melkkanaaltjes op deze manier helemaal leeg masseren. Als het mondje gevuld is met melk, zal je baby slikken en dan ademen en zo elke keer weer, je ziet zo de kaakspieren duidelijk bewegen. Ondertussen lassen ze zo ook met enige regelmaat even een pauze in om op adem te komen, want als jezelf je glas drinken in 1 teug leeg drinkt moet je vaak ook even op adem komen. Wat niet verstandig is, maar helaas wel veel gedaan word is dat de mama’s hun borst aan de bovenkant in drukken bij de neus, met de gedachte anders krijgen ze geen lucht, maar als ze met hun neus bij te tepel liggen en naar boven happen, ligt hun neusje vrij, ook als je je hand voor je mond en neus houd bij jezelf zit er nog altijd een driehoek waardoor je ook kunt ademen. Dus deze gedachte kan overboord! Want het gevaar van de borst in te drukken is dat je baby de grip zo verliest, waardoor er wrijving bij de tepel gaat ontstaan met gevolg: tepelkloven! Maar ook druk je je melkkanaaltjes dicht, waardoor je je melkstroom verminderd, met gevolg verstopte melkkanaaltjes. Wat je wel kunt doen is je hand onder de borst tegen je ribbenkast leggen met de vingers onder de borst en de duim bovenop, maar ver van de tepelhof vandaan, in een C-vorm, maar je mag absoluut geen druk uitoefenen.

Tijdens de eerste week na de bevalling kan het naar binnen zuigen van de borst wel een licht stekende pijn geven, maar als de pijn na het aanzuigen gedurende de borstvoeding blijft pijn doen, dan heeft je kindje de borst niet goed in de mond. Om dan verdere problemen te voorkomen, verbreek dan de vacuüm en leg dan opnieuw aan! Net zolang tot het goed voelt. Hoe verbreek je de vacuüm dan? Door je pink in de mondhoek te steken, en daarmee je pink op de tepel drukt, waardoor je zo de borst uit het mondje neemt.

Er zijn verschillende houdingen bij borstvoeding die ik hieronder verder wil toelichten, ook is dat van groot belang om af te wisselen, zodat alle melkkanaaltjes over de gehele borst goed worden geleegd, maar kan ook praktisch zijn, om dan maar gelijk met de eerste te beginnen:

Liggend op de zij voeden:


Deze vond ik ideaal als ik ’s nachts moest voeden, of de eerste dagen in mijn kraambed. Zorg dan dat je je voedingskussen in je rug legt en trek je deze tussen de benen, zodat deze ook optimaal ondersteunt zijn door naar voren, zodat je de andere kant als steun kan laten bieden in de rug van je baby! Leg je onderste arm onder je hoofd en hoofdkussen, en trek het kussen goed stevig aan tegen je schouder. Met de andere arm ondersteun je je baby in de rug als ze aanstalten maken om aan te happen. De beentjes liggen tegen je aan. Zo vorm je een soort V met je kind.

Voeden in zittende houding, ook wel Madonna-houding:

 Je gaat goed rechtop zitten tegen de leuning van de stoel of bank, evt. met je voeten iets verhoogt, leg evt. een (voedings-) kussen rond je zij en buik, waar je je arm op kan laten ondersteunen, want ga je voorover zitten, krijg je last van je rug gedurende de voeding, maar laat je je kindje onderuithangen, dan verliezen ze de grip op de borst en krijg je tepelbeschadiging. Zorg ervoor dat mond recht tegenover de tepel zit. En belangrijker is dat ze op je onderarm rusten in plaats van in het holletje van je elleboog.

 

Doorgeschoven of zittende houding:

Deze houding word veel op het begin gebruikt, want zo kun je goed bijsturen. Ze liggen op je rechterarm en zo steun je het hoofdje met je hand, terwijl je met je linkerarm de linkerborst ondersteunt, of andersom. Als je deze houding eenmaal goed onder de knie hebt kun je makkelijker overgaan op de Madonnahouding.

 

 

Bakerhouding ook wel rugbyhouding:

Bij deze houding ligt je baby op een kussen naast je onder je arm door. Wat fijn is, is om het voedingskussen achter je te leggen en onder je arm door naar voren, met een kussen extra in je rug, zo kan je baby zich niet afzetten tegen de bank. Het hoofdje rust in je hand. Deze houding kan fijn zijn als je hele zware borsten hebt, maar ook bij stuwing of na een keizersnede, want uit ervaring weet ik dat je dan geen druk op je buik kunt verdragen. Maar ook bij kindjes die moeilijk drinken, (als prematuurtjes, kindjes met het Down-Syndroom of die ziek zijn of slaperige baby’s, of juist heel onrustige baby’s, dit houding geeft ze een heel veilig gevoel.

Liggend op de rug:

Hierbij lig je op bed met wat kussens onder je hoofd tot in je nek, zodat je prettig ligt. Je kindje ligt op zijn buikje op jou buik of meer op het kussen naast je, eventueel kun je het voorhoofdje wat ondersteunen met je hand, zodat ze niet met hun gezichtje in de borst wegzakken. Bij deze houding moet je er wel op letten, dat het kinnetje vlak tegen de borst aan ligt, zodat ze met de onderkaak voldoende houvast hebben. Deze houding is ideaal bij een keizersnede de eerste dagen, of als je een hele lage bloeddruk hebt, maar is ook fijn als je een heel heftig toeschietreflex hebt of grote melkproductie, op deze manier door de zwaartekracht neemt de krachtige melkstroom af, waardoor de voeding rustiger verloopt.

 

Een hoop nieuwe technieken om uit te proberen. In ons volgende blog, ga ik jullie vertellen, wanneer en hoe vaak je moet voeden, hoe lang en wat stuwing is. Dat zijn vaak de belangrijkste punten die veel gevraagd worden, maar ook van belang zijn in de eerste week na de geboorte maar ook erna. Tot ons volgende blog!

Lieve groet, Angeline