Borstvoeding geven, maar hoe werkt de borst?

Je bent net bevallen, of bent in verwachting, en je wilt borstvoeding geven, maar hoe nu?

Dan is het heel belangrijk om te weten hoe borstvoeding en je lichaam in z’n werk gaat, maar wil je tijdens je kraamtijd hele goede begeleiding, kijk dan ook naar een kraamzorg die gecertificeerd is hiervoor, waar ook zeker de WHO-Unicef vuistregels worden nageleefd, als bijv. https://www.kraamzorg-homecare.nl/  ze zitten onder de gehele regio Zuid-Nederland.

Allereerst wil ik jullie meenemen over hoe de borst in z’n werk gaat:

Tijdens je zwangerschap worden je borsten zwaarder en zullen ze een cupmaat of soms meer groeien, dat komt omdat het melkklierweefsel zich toeneemt, daardoor zijn de bloedvaten ook beter te zien, en zal de tepel en tepelhof ook donkerder worden, en rond de tepelhof vormen er zich kleine talgkliertjes, die zorgen ervoor dat de huid van de tepel en tepelhof soepel blijven door de extra vetafscheiding. De borsten hebben ongeveer 15 tot 25 trossen melkkliertjes, waaraan kanaaltjes zitten, die zich tijdens de borstvoeding uitzetten tot voorraadholten. De tepel en tepelhof hebben heel veel zenuwen, wat weer heel belangrijk is voor het sturen van de voeding.

 

 

Bij de meeste vrouwen kan er zelfs tijdens de laatste zwangerschapsmaanden al vochtafscheiding uit de borsten komen, hiervoor is goede hygiëne van belang. Maar de vrouwen die dit niet hebben meegemaakt tijdens hun zwangerschap kunnen ook gewoon succesvol borstvoeding geven. Na de bevalling van je kindje en de placenta kan de melkproductie beginnen, de hormonen en de reflexen geven een seintje naar de hersenen. En nagenoeg alle vrouwen kunnen borstvoeding geven (bewezen is 98%).

Het hormoon prolactine zorgt voor de aanmaak van moedermelk uit het bloed. Tijdens de zwangerschap word dit gehalte 20x zo hoog dan normaal, ook gedurende de eerste periode als je borstvoeding geeft, daarna neemt het af, maar kun je gewoon borstvoeding blijven geven zonder problemen. Als de tepel wordt geprikkeld geeft dat meer prolactine, maar een goede melkproductie vraagt veel stimulering van het aanbod, dat betekent vaak aanleggen. Vooral de eerste periode na de bevalling is juist heel vaak aanleggen goed, want je borsten mogen niet te vol zijn, want anders belemmer je de melkproductie, en zal je lichaam hierop reageren door minder melk aan te maken. Maar als de borsten ook te vol zitten de eerste periode en er word te weinig afgenomen, komt er veel spanning op de spiercellen in de borst, waardoor je heel veel stuwing krijgt en dan daardoor het toeschietreflex weer belemmert.

Dan heb je het hormoon oxytocine, die er voor zorgt, dat de melk die je hebt geproduceerd ook gegeven kan worden. Die zorgen ervoor dat de spiertjes rond de melk producerende cellen krachtig samentrekken, waardoor de melk naar de uitgang van de tepel word gestuwd. Dat heet het toeschietreflex. Het hormoon word afgegeven vanuit de hypofyse achterkwab en regelt tijdens de voeding de melk.

Vaak hoor ik mensen zeggen ik heb of had geen voeding genoeg, dat is dus echt onzin, want zoals ik al eerder aangaf kan 98% van de vrouwen borstvoeding geven, maar omdat je borstvoeding vanuit je hoofd geeft, omdat de oxytocine vanuit je hersenen komt, kan dit je voeding blokkeren. En hoe komt dat nu? Dat kan zijn door stress of spanning, angst, pijn, maar ook te weinig aanleggen of kolven. Als jij spanning of stress ervaart en daarbij denkt, het lukt niet, en ik kan het niet, zal het ook niet lukken, want je hersenen blokkeren dan het hormoon.

Wist je dat als je borstvoeding geeft door het hormoon oxytocine ook meer naweeen hebt, maar zorgt ook voor loomheid tijdens de voeding, wat betekent dat je in alle rust moet voeden.

Als je kindje de borst goed in de mond heeft, dan worden de melkkanaaltjes goed samengedrukt en geleegd. Eerst zal de baby wat voormelk proeven, dat is melk met een lager vetgehalte, om de dorst te lessen, als de melk toeschiet zal het vetgehalte in de voeding toenemen en heeft dan meer calorieën. Dit is de achtermelk.

Borstvoeding is altijd aangepast op de ontwikkeling van je kind, gedurende de periode dat je borstvoeding geeft zal ook de samenstelling veranderen, waar veel antistoffen in zitten, als je bijvoorbeeld ziek word of iets anders onder de leden, maak je zelf hier tegen antistoffen, maar je kindje krijgt die dan ook mee, waardoor ze zelf zich er beter tegen kunnen beschermen tegen infecties, ontstekingen of luchtweg aandoeningen. Zo ook de eerste dagen na de bevalling geef je colostrum, dat is zeer romige en gelige melk, dier ervoor zorgt dat de darmwand een beschermend laagje geeft, wat ook weer ten goede komt van een goede darmflora, want het heeft meer (beschermende eiwitten en vitamine A, dan dat je al verder in de borstvoedingsperiode zit. De colostrum heeft ook een licht laxerende werking, waardoor je kindje ook vlugger de meconium ( bijna zwarte poep bij geboorte en eerste dagen erna) kwijt is, en daardoor de kans op geelzucht afneemt. En ook hoe leger de borst is, hoe vetter de melk word, dat zijn de bouwstoffen die je kindje nodig heeft.

Ook heeft de moedermelk een beschermend effect op bacteriële infecties, lymfoom en wiegendood, deze immunoglobulinen die ze tijdens de zwangerschap ook mee krijgen zorgen hiervoor, want je kindje zelf maakt dat pas na een paar maanden zelf aan. Deze maak je met flesvoeding niet aan en is de kans 3x zo groot dat ze een risico hebben op darmstoornissen en worden vaak het eerste jaar 5x zo vaak opgenomen in het ziekenhuis. Ook zal een kind die borstvoeding krijgt minder snel een allergie of klachten ontwikkelen als bijvoorbeeld diabetes, chronische darmziektes, overgewicht, minder kans op bloedarmoede de eerste 6-8 maanden, een betere kaakontwikkeling, zachtere ontlasting, en als ze die wel krijgen kunnen ze zich er beter tegen wapenen.

En zelfs met armoede is het juist van groot belang om borstvoeding te geven, omdat er dan een slechte behuizing is of gebrek aan hygiëne, dan is het juist van groot belang om die extra bescherming van moedermelk te geven, en dan niet zo zeer over de melk zelf maar meer door de waterkwaliteit, steriliseren van flessen en spenen, en het heeft een grote financiële belasting op het gezin.

Ook heeft het op jezelf een gunstig effect, want je hebt minder kans op eierstokkanker, borstkanker, maar ook op osteoporose. Wel moet je oppassen met alcohol, medicijnen, drugs en tabak, want je kindje krijgt dit dan ook mee. Ook anticonceptie moet je mee oppassen, omdat dit van invloed is op de melkproductie, als je borstvoeding geeft ben je wel deels beschermd met anticonceptie, maar bied geen garantie!!! Je krijgt ook een hechtere band met je kind, je krijgt er meer zelfvertrouwen door, omdat je je kind beter kent, en gemakkelijker kan troosten. Anderzijds kan het ook wel onzekerheid met zich meebrengen, omdat je niet ziet hoeveel je kindje drinkt, maar je kindje geeft dit zelf heel goed aan. Sommigen hebben ook de angst dat je slappe borsten krijgt van borstvoeding geven, maar dat is ongegrond, want je lichaam heeft meer te lijden van je zwangerschap dan van borstvoeding.

Kortom veel redenen om borstvoeding te geven. In ons volgende blog wil ik hier verder op in gaan, hoe je moet aan leggen, wanneer, welke houdingen enz. Bent u nieuwsgierig, houd dan onze blog in de gaten. Heb je nog verdere vragen, wees altijd welkom zodat ik je meer info hierover kan geven. Ik hoop dat het al nuttige info is, en dat er zo al een aantal vragen voor je zijn beantwoord.

Tot in ons volgende blog!

Lieve groet, Angeline