Het bewaren en gebruiken van moedermelk

Moedermelk is  echt heel bijzonder en kostbaar. Een combinatie van antistoffen, levende cellen en andere bestanddelen die de baby beschermen tegen infecties en hem helpen zijn optimale groei en ontwikkeling te bereiken. De manier waarop omgegaan wordt met afgekolfde melk is bepalend voor het behoud van de voedingswaarde  en de ziektebestrijdende eigenschappen. In goed bewaarde en ontdooide moedermelk zijn alle belangrijke voedingsstoffen behouden en blijft het risico op bacteriën beperkt.

Hoe bewaar je je moedermelk het beste? Hierbij hebben we een aantal tips.

Als je meerdere keren per dag moedermelk afkolft, giet dan de verschillende porties pas bij elkaar nadat ze allemaal goed zijn gekoeld in de koelkast. Giet net afgekolfde melk nooit bij gekoelde melk. Bewaar moedermelk op de koelste plaats in de koelkast: achterin op de plaat boven de groente-la (dus niet in de deurvakken). Moedermelk kun je invriezen in melkflesjes of moedermelkbewaarzakjes. En bevroren moedermelk, of melk op kamertemperatuur? Vul deze niet meer dan driekwart, want de melk zet uit bij het invriezen. Plak een etiket met daarop de afkolfdatum op de flesjes of zakjes. Ontdooi of verwarm ingevroren moedermelk niet in een magnetron of in kokend water. Zo gaan er geen vitaminen en mineralen verloren en voorkom je dat je baby zich verbrandt als de melk te heet of ongelijkmatig is opgewarmd. Ontdooi de melk door deze ’s nacht in de koelkast te zetten. Zo blijft de samenstelling van moedermelk behouden. Een andere optie is het flesje of zakje in warm water (max. 37 °C) te leggen. Moedermelk kan zich tijdens het bewaren scheiden in een melklaag en een roomlaag. Dit is normaal. Draai het flesje of moedermelkbewaarzakje rustig rond om eventueel gescheiden vet te mengen. De melk niet schudden of roeren. Wat je ook kan doen is de melk onder stromend water van koud naar steeds warmer. Zet opgewarmde moedermelk niet opnieuw in de koeling (gooi het restje melk weg dat overblijft nadat je baby heeft gedronken).

 

Hoe lang kun je moedermelk in de koelkast bewaren?

Net als alle andere melksoorten zie en ruik je aan moedermelk wanneer dit bedorven is. Dan heeft het bijvoorbeeld brokken en ruikt rot. Voordat je melk weggooit, kun je eerst kijken of deze inderdaad bedorven is. Daarnaast kan het gebeuren dat de melk scherp of zepig ruikt na het ontdooien of nadat het een tijdje in de koelkast heeft gestaan. Dit komt door de werking van enzymen in moedermelk, dit is een natuurlijke reactie. De melk is dan dus niet bedorven en kan gewoon gegeven worden.

 

Heel veel succes met alle tips! Tot onze volgende blog.

Liefs Angeline