Te weinig borstvoeding

Vaak heel vaak hoor ik: Ik ben gestopt met de borstvoeding, want ik had te weinig voeding! Of dat de oudere generatie/ of zelfs het consultatiebureau zegt zou je niet stoppen, want je hebt geen voeding meer of geef maar een flesje bij, dan gaat mijn nekhaar al overeind staan! Want dat is absoluut niet zo, elke vrouw heeft voldoende om haar kindje te voeden! Ga vaker aan leggen of kolven en je productie word vanzelf meer HET VRAAG – AANBOD PRINCIPE.

Om maar een voorbeeld te geven toen ik met de oudste radeloos naar de dokter, kinderarts en consultatiebureau ging, toen mijn zoontje 6 maanden oud was, hij spoog zich volledig leeg en had diarree, maar wilde niks meer bij mij  drinken, na een paar dagen een jankend kind rond je te hebben en de ellenlange gebroken nachten, ben je zo moe en op dat je door de bomen het bos niet meer ziet, en word je ook niet echt geholpen bij de hulpverlening, achteraf denk ik en blijf ik erbij dat hij het Rota-virus heeft gehad, maar is helaas nooit erkend, maar er werd tegen mij gezegd stop maar met de borstvoeding, want je kind heeft honger en jij hebt niet genoeg, geef de fles maar, maar omdat je zo labiel bent en van het gekrijs af wilt, ben ik hoe stom het ook was gestopt, want waarom heeft hij er het eerste half jaar wel goed op gedaan, en toch was ik aan het kolven en kreeg ik er nog voldoende uit, uiteindelijk hebben we er na nog bijna 4 jaar met hem aan het sukkelen geweest. Maar ik begrijp heel goed, dat je als moeder, vooral als je onzeker bent, je maar alles aanneemt wat ze zeggen, maar zoals ik in een eerder blog al eens heb geschreven, geef je borstvoeding vanuit je hoofd, blokkeert er iets, of loop je met die gedachte ik heb geen voeding genoeg, dan zal dat inderdaad ook niet hebben, omdat je dan ook het toeschietreflex blokkeert, waardoor het veel langer zal duren, en je kindje ongedurig zal zijn.

Heb je ook wel eens van regeldagen gehoord? Dat zijn van die dagen dat je kindje behoefte heeft aan vaker te drinken, ze zijn dan vaak ook erg onrustig. Ik omschrijf dit dan als een groeispurt- dag, dit zorgt er voor dat ze de melk productie weer even optimaal stimuleren. Dit gebeurd meestal, rond de 3, 6, en 12 weken na geboorte. Vaker aanleggen is dan een goede remedie, en dat wil niet zeggen dat je te weinig hebt, maar dat ze een groeispurt- dag hebben!!!

Zo ook na de geboorte, je kindje zal de eerste dagen zo’n 5 á 7% tot max 10% afvallen van hun geboortegewicht, dit is heel normaal, ze hebben die reserves tijdens de zwangerschap voldoende opgebouwd om dit aan te kunnen, en zo lang ze alert blijven is er niks aan de hand, vaak zijn ze ook wat misselijk of hebben ze hoofdpijn (als het vacuümpomp bevalling is een lichte hersenschudding) van de bevalling, en zeg nou zelf, als je zelf misselijk bent of hoofdpijn hebt staat je hoofd ook niet naar eten.. Dat is dus bij hun ook. Daarom is het wel belangrijk om zo vlug mogelijk te starten met kolven en aanleggen om wel het proces op gang te brengen, en doorgaans bij/ na de stuwing rond de 3e á 4e dag, zie je dat hun gewicht weer prima naar boven gaat, daarna zullen ze zo’n 100-200 gram per week aankomen.

Is er uiteindelijk sprake van echt te weinig voeding, waardoor je kindje niet groeit, is het heel belangrijk om na te gaan, of je niet te veel rookt, drinkt, te weinig slaapt, te weinig eet, want als je niet goed eet, of te weinig omdat je zo nodig je zwangerschapskilo’s kwijt wil, dan ben je echt verkeerd bezig, want zowel jij als je kindje hebben wel allebei die voedingsstoffen nodig, jij om je fit te voelen, en je kindje om te groeien, zit je goed en ontspannen bij de borstvoeding, heb je je borsten voldoende gewarmd voor de voeding (evt gemasseerd), drinkt je kindje lang genoeg, zodat ze ook de achtermelk (de bouwstoffen) binnen krijgen, gebruik je geen tepelhoedje, laat je je kindje niet op een fopspeen zuigen ( omdat er zo tepel/speen verwarring ontstaat, gebruik je bepaalde medicatie of anticonceptie.

Soms is er ook wel eens stille ondervoeding aan de borst, dat zijn kindjes die niet goed aankomen, maar wel een enorm hoog energiebehoefte hebben, dit zie je vaak bij kindjes met een hartafwijking, maar soms is er ook geen reden. Bij de kindjes die waar het risico groter is waarbij het gebeurd zijn: premature kindjes die al naar huis mogen, maar nog niet goed aan de borst drinken, dysmature baby’s die een groeiachterstand hebben opgelopen in de baarmoeder, of bij langdurig geelzien, kindjes met een aangeboren afwijking, als Down-syndroom, of hazenlipje (Schisis), afwijkingen in het mond/ keelgebied, als je kindje na de 3e á 4e dag minder dan 4 keer ontlasting hebt of 6 natte luiers, baby’s die de eerste dagen na de bevalling niet bij de moeder zijn geweest, of voortdurend een fopspeen krijgen, als er aanlegproblemen zijn, bij meerlingen of kindjes die na 2 weken nog steeds niet op geboortegewicht zijn.

Maar de factoren kunnen ook bij de moeder zijn, waardoor de melkproductie tekort schiet, dat kan zijn door: ingetrokken tepels, waardoor je kindje niet goed pakt, afwijkingen in de borst, tepelkloven of heftige pijn in de borst, bij extreme of langdurige stuwing, complicatie na de bevalling als heftige nabloedingen, hoge bloeddruk of infecties, melkproductie die de 4e dag nog steeds niet op gang is, of chronische ziektes als diabetes of hartproblemen.

Een kindje wat te kort komt, zal nauwelijks groeien of valt af en hebben dan weinig of zeer sterk geconcentreerde urine, ze hebben vaak heel weinig of soms heel donkere en harde ontlasting, ze huilen dan of heel zwakjes of juist met een hele schelle stem, ze kunnen ook heel lang doorslapen en lusteloos drinken om hun energie te besparen, dan word het gevaarlijk en is het van groot belang om alles goed na te checken, want er kan ook een urineweg infectie of aangeboren hartafwijking zijn die het veroorzaakt, waardoor ze zelf niet de kracht hebben om krachtig te zuigen, dan is vaker aanleggen alleen niet voldoende. Dan is het wel van belang om beide borsten aan te bieden, en goed af te kolven (met een elektrische kolf) om de productie goed en voldoende te houden of om weer op te krikken, dan kun je deze afgekolfde melk en in dit geval misschien in combinatie met aangevulde kunstvoeding te mengen te geven door middel van vingervoeden of met en borstvoedingshulpset

Wat hierbij van zeer groot belang is, om zeer goede begeleiding te krijgen, die met je meekijkt, hoe het aanleggen gaat, die je helpt en stimuleert, maar ook tips geeft of helpt om het hulpset te gebruiken enz.. Schroom niet om hulp in te schakelen, ik help je hierbij graag, om alles weer op de rit te krijgen.

Liefs, Angeline